jaArverslag 2015

Een aantal hoogte- en dieptepunten uit 2015

KORT EN KRACHTIG

Het jaar 2015 begon redelijk goed voor mij, ondanks de flinke dreun die ik moest verwerken dat het project langsdammen van start was gegaan in het kader "ruimte voor de rivier" en 15 kribben vanaf Zennewijnen tot Ophemert werden verwijderd om plaats te maken voor een langsdam. Met het verwijderen van de kribben verdwenen voor mij ook 3 hotpots en 2 paaiplaatsen (leuk voor de aantallen) voor barbeel en moest ik noodgedwongen uitwijken naar andere plekken. Kribben verder stroomafwaarts die al verlaagd waren konden niet worden bevist vanwege de waterstand en uiteindelijk ging ik na lang wikken en wegen de uitdaging aan met het vissen achter de langsdam. Lekker comfortabel vanaf het strand vissen. Ervaring met het vissen vanaf de oever had ik al en had op deze manier al menig barbeel weten te landen, maar dat was nog tussen de kribben en nu dus in een volle stroming waarbij er heel veel waterdruk op de lijn komt. Dat is toch heel anders vissen en doordat er achter de langsdam een vaargeul was uitgebaggerd had je eerst zo'n 20 tot 30 meter ondiepe vlakke bodem en dan een steile wand van vette klei. Aangezien een barbeel een bodemvis is en dat klei nou niet echt een ideale bodem is voor deze vissoort leken mijn kansen eigenlijk nihil om erbarbeel aan te treffen. In April waren de omstandigheden ideaal en trok ik er op uit met een vismaat die graag wilde feederen en ik ging op de barbeel. Het lukte uiteindelijk om een barbeel te vangen en meteen was ik dolblij dat ze er nog lagen en een nieuwe uitdaging werd geboren.

Helaas werd die pret snel bedorven omdat het water ging stijgen en daarmee ook de snelheid van de stroming. Viste ik in april nog met 80gr.ankerkorf in de stroming, nu was 150gr. ankerkorf niet in staat te blijven liggen en als hij al bleef liggen dan zat hij ook muurvast en was je weer een montage armer. Ook door de steile wand van de vaargeul was het niet te doen om bij een hogere waterstand een barbeel te landen. Immers het is een vis die graag over de bodem scheert en als deze dan een 150gr. ankerkorf achter zich mee sleurt dan is er maar weinig voor nodig eer deze zich ergens achter vast haakt. Ook de steile wand gaf de nodige problemen om een barbeel daar overheen te krijgen. De hoofdlijn was niet bestand tegen de scherpe obstakels die langs de scheiding ondiep en steile wand vaargeul lagen zoals mosselbanken en zwerfkeien van de oude kribben. Ik heb gezocht naar dikkere lijnen, maar die vingen weer te veel waterdruk en kon met geen mogelijkheid de montage op de plek houden en ook de dikke lijn was vaak niet bestand tegen de scherpe obstakels. Na de zoveelste mislukte poging een barbeel te landen, tientallen montages en dito lood te hebben verspeeld gooide ik de handdoek in de ring. Dit was niet te doen en besloot ik hier niet verder te gaan en wacht ik een jaar totdat de bodem is hersteld. Hiermee bedoel ik dat de scherpe rand afgesleten is als er hoog water is geweest zodat er ook weer zand/grind over de klei ligt.

BURN-OUT PERIKELEN

Ik kreeg afgelopen jaar veel mailtjes van mensen die vroegen waar ik was gebleven en de updates op de website en of ik nog wel leefde. Ik ben uiteraard mijn trouwe volgers wel een antwoord schuldig, immers ik schrijf wel vaker dingen over het dagelijkse leven en omdat ik ook maar een mens ben en een heleboel fans heb, mogen die dit allemaal gerust weten wat er met mij aan de hand is. Half vorig jaar 2014 had ik al de nodige spanningen opgebouwd in de werk- en privé sfeer en knalde ik in Juni dit jaar keihard in een burn-out. De reservepot was leeg en kwam thuis te lopen. Nu is vissen wel een goede rustgever, maar voor mij koste het zo veel energie om naar de waterkant te gaan en dan uren alleen te zitten, wachtend op de keiharde aanbeet. Dat trok ik niet, paniekaanvallen overvielen me en de angst alleen te zijn weerhielden me er van om op barbeel te gaan vissen. Ik kwam via de Facebook groep Hardcore Witvissers in contact met een mensen en ging daar een aantal keren mee vissen op witvis en uiteindelijk ook in contact met het vissen op commercieel viswater op karper. Ik had nooit behoefte om op betaalwater te vissen, maar de omstandigheden lieten me geen keus. Zo ging ik met 2 vismaten naar 't Mun in Appeltern en ging daar vissen met de Waggler. Als allround visser schuw ik het vangen van karper niet, dus ik gewapend met een karper penhengel, dikke 30/100 nylon hoofdlijn (gevlochten lijn is niet toegestaan), een paar wagglers en klein materiaal gekocht en op internet een aantal filmpjes bekeken om mezelf eerst een beetje in te leren. De 1e keer op betaalwater en meteen was het goed raak,.... dikke spiegel-, schub- en graskarpers passeerden de revue en ik was om.

Dit was wat ik nodig had om mijn negatieve gedachten opzij te kunnen zetten en wat een sport. Nagelang de tijd leerde ik steeds meer en werd de sport nog leuker door met steeds lichter materiaal te gaan vissen. De penhengel maakte plaats voor een medium- en light feeder, het 30/100 nylon werd vervangen voor 25/100 en 20/100 de onderlijnen naar 18/100. Geloof me, ook dit is sportvissen pur sang. De uitdaging om de vis te triggeren door het schieten van pellets was een ultieme training om zuiver te leren schieten met de katapult en werpen met de waggler. Vervolgens schiet je dobber onder en wordt je bijna van je kist/stoel getrokken. Je hebt geen minuut de tijd om na te denken en bent alleen maar druk bezig met schieten en inwerpen en je hoeft geen uren te wachten op een aanbeet plus het feit dat je nooit alleen zit te vissen was dit voor mij een welkome afleiding. Ondertussen genees ik stap voor stap van de burn-out en krijg ik alles weer op een rijtje zodat ik me weer kan gaan richten op volledige terugkeer op de werkvloer. Dit alles heeft me wel geleerd dat ik weer mens ben geworden en leef, maar niet meer geleefd wordt.

Een weekje Frankrijk met mijn engelse vrienden

Een weekje Frankrijk met mijn engelse vrienden was een prachtig avontuur en het verslag van dat weekje Viva la France kun je lezen door HIER te klikken

BARBEELVISSERIJ, BEURZEN EN MEDIA

Het barbeelvissen, op beurzen staan en media heb ik door bovenstaande omstandigheden dit jaar aan de wilgen gehangen en het vissen op de commercials blijf ik voorlopig doen tot ik volledig ben hersteld en hopelijk volgend seizoen weer los te kunnen gaan op de barbeel.

WEBSITE IN EEN NIEUW DESIGN

Ondanks het gebruik van het supersnelle medium Facebook blijft het bezoekersaantal op mijn website hoog. Het voordeel t.o.v. FB en een vaste website is dat artikelen op een vaste website binnen een paar muisklikken bereikbaar zijn en op FB moet je steeds verder naar beneden scrollen om een artikel weer terug te vinden. Daarom blijft ik barbeel.eu actueel houden. FB is leuk voor snelle media. Ik heb een FB pagina RvL Fishingadventures gemaakt omdat ik niet alleen op barbeel vis, maar daar vind je actuele vangstinformatie (dit jaar dus niet van barbeel )

Zoals jullie al hebben kunnen zien is de website sinds kort in een nieuw design te zien. Ik had altijd al de insteek dat de inhoud belangrijker is dan de verpakking. Nu het inhoudelijk goed voor elkaar is werd het tijd om de inhoud eens overzichtelijker in te delen en ook in het moderne design de mogelijkheden voor het gebruik op mobiele apparaten mee te nemen. tegenwoordig kijkt men meer op de smartphone en tablet dan een beeldscherm van de PC/Laptop. Dus een overzichtelijk en gebruikersvriendelijke menustructuur zonder aan inhoud in te boeten. Het zal nog wel even duren voordat alle pakweg 190 pagina's zijn bijgewerkt en zullen er soms nog in het oude design pagina's tussen zitten. De nieuwste pagina's worden meteen in het nieuwe design geplaatst en oude pagina's bijgewerkt waar nodig zoals nieuwere foto's e.d.

DANK

Ik wil alle mensen bedanken voor hun interesse, begrip en geduld en hopelijk kan ik jullie volgend seizoen 2016 weer trakteren op prachtige verhalen en bevindingen.

GreetZ

Ronald van Leeuwen