feederen en barbeelvissen met Ronald, Roger en Bill

Een paar dagen engelse babbels

Een kort en krachtig mailtje vanuit de UK was voldoende om mij te verrassen en super blij te maken.

"Ronald, Me and Roger are coming over. The 7th 'till the 12th April, take some time off from work. Best Regards Bill".

. Mijn vrouw kijkt me een vragend aan en ik zeg, Yess, Bill en Roger komen een weekje naar Nederland. Uiteraard wordt dat weer een paar dagen genieten met mijn engelse vrienden. Een paar dagen vrij genomen van mijn werk en de voorbereidingen gaan in volle gang. Qua waterstand treffen ze het wel, maar de weersomstandigheden lieten wel te wensen over. De weken er voor waren fantastisch en ging ik er al op uit om te feederen en een gedekte dis voor mijn engels vrienden voor te bereiden op de stek.

Prachtige vangsten van dikke brasems en windes gingen er aan vooraf en melde dit naar engeland. Ook melde ik dat de brasems al vol onder de paaipukkels zaten en dat ze waarschijnlijk moeilijker te vangen zijn tegen de tijd dat ze hier zijn. Dinsdagavond rij ik naar het huisje waar ze verblijven en krijg een warm onthaal, wat een prachtig weerzien met mijn engelse vrienden. Onder het genot van een bakkie koffie kletsen we weer het e.e.a. bij. Ze waren al aan het vissen geweest en de vangsten waren redelijk. De regen en harde wind waren wat minder, maar later in de week zou het weer beter worden. De Woensdag verliep een beetje hetzelfde en 's avonds schuif ik aan om vanaf het strandje mee te vissen en wist in 2 uurtjes toch nog 8 dikke brasems te vangen waarmee het totaal op 46 stuks kwam die dag.

Eindelijk vrij :

Donderdag kon ik 's morgens al aanschuiven en zaten we vanaf de krib te vissen. De ene dikke brasem na de andere kwam in het net en aan het einde van de dag konden we 59 brasems op de lijst er bij zetten. "Not bad for a day fishing" hoor ik rechts van mij en ik kan niet anders zeggen dan "you're wright about that my friend". Een heerlijk dagje aan de waterkant.

We maken plannen waar we de volgende dag zouden gaan vissen, mede omdat we te horen hadden gekregen van een paar werklui dat ze volgende maand gaan beginnen met het verwijderen van de kribben om daar langsdammen te maken. Ik weet gelukkig nog wel een paar leuke stekken en de volgende ochtend staan we om 8:00u wederom aan de waterkant van de andere stek.

Voor barbeelvissen weet ik waar ik moet zijn, maar hier had ik nog nooit met de feeder gevist. zo gingen we de bodem verkennen met de korf en vonden we een geul op zo'n 40mtr. uit de kant. Met de katapult werden er voerballen heen gelanceerd en werden de montages in orde gemaakt. Niet veel later lagen er 3 lijnen in het water en binnen 10 minuten kon Bill de 1e dikke brasem landen. Roger volgde en niet veel later bij mij.

De één na de ander kreeg beet en werden er in een korte tijd veel brasems gevangen. Totdat de zon hoger aan de hemel kwam, verdwenen de aanbeten. Nu duurde het ongeveer een half uur tot een uur voordat er weer een aanbeet kwam. Bill wist uiteindelijk een vals gehaakte dikke winde te landen nadat deze eerst nog even door al onze lijnen was gegaan.

Na deze vangst besloten we te stoppen, alle montages lagen in de knoop en omdat ze de volgende ochtend al vroeg weg moesten en ze bij mij thuis waren uitgenodigd voor een diner pakten we onze spullen in. Uiteindelijk wisten we samen toch nog 28 brasems te vangen en die dikke winde.

's avonds tijdens het eten konden we nog even flink babbelen over de afgelopen paar dagen en dat de voor hun onbekende stek ook veel potentie heeft waar ze later dit jaar zeker naar terug zullen keren. Maar nu kunnen ze terug keren naar Engeland met een flink aantal brasems in de pocket. Meer dan 150 brasems zijn er gevangen in de afgelopen 5 dagen en een paar windes. Not bad,....

Barbeelvisserij :

In de afgelopen weken had ik ook tijd voor een paar snelle sessies op de barbeel. Gewapend met de lichte uitrusting kon ik lekker struinen over diverse kribben. De barbeel is aan het paaien en de vangsten in deze periode zijn erg taai. Ik besloot naar één van de bij mij bekende paaiplekken te gaan. Elk jaar weer een feest voor zowel de barbelen als mij en kun je in een paar uurtjes leuke aantallen vangen.

barbeel 23cm

De aftrap begon met een 23cm keffertje, maar met een hart en kracht van een leeuw. De 125gr. zware korf was voor deze kleine rakker geen enkel probleem om deze achter zich aan te sleuren en de vrijloop te laten gieren. Wat een kracht voor zo'n klein beestje en wat een genot om ze te vangen.

barbeel 49cm.

De vangsten waren geweldig, elke aanbeet was er één uit het boekje en ik genoot met volle teugen. De grootte van een barbeel doet er echt niet toe, elke barbeel is er één en met de power die ze hebben maakt elke aanbeet en drill een feest.

Ik besluit uiteindelijk 1 lijn te voorzien van een rollood en deze in de volle stroming te werpen. Ik laat de lijn een behoorlijk stuk van de molen lopen en na 20 tellen klik ik de beugel terug. De top stuiterde lekker en af en toe boog hij even diep door, kwam omhoog en trilde dan weer, dan boog hij weer door en trilde weer. Zandduinen, Yess,.... de perfecte bodem in de middenstroom waar de grotere barbelen zich achter verschansen. De lijn rolde lekker door en op het moment dat hij bijna in de stroomnaad ligt knalt de hengeltop naar beneden en giert de slip even flink door nadat de hengel een flinke dreun kreeg. Oh Yeah, dat is een flinke barbeel die het aas uit de volle stroming heeft gepakt. Gelukkig kunnen mijn hengel, montage en molen deze rake klappen goed opvangen en na een paar moeizame minuten en 90mtr. lijn indraaien kan ik een eerste glimp van de barbeel zien. Een flinke dikke poefzak neemt nog een laatste duik en geeft zich gewonnen. Ik schuif het net onder de barbeel en glijd deze er in. Yessss,... safe !

Ik onthaak de barbeel in het net en laat haar even bijkomen. Ze herstelde snel en wilde er al weer vandoor gaan, maar dat mocht ze van mij pas als ze op de meetplank en op de foto was geweest.

barbeel 71cm

Barbeel 71cm.

Op de meetplank stopte de enorme staartpunt bij 71cm. Wauw, wat een prachtige bak en bonus. Nadat ze op de foto is gegaan strijk ik haar over de buik en zie ik kuit op de mat. Snel zet ik haar weer terug en met één flinke staartzwieper duikt ze de diepte in.

Ik pak de hengel die ik even tussen de stenen had gezet op en zie de andere top al weer stuiteren en kon ik niet veel later de volgende barbeel landen. Ook weer een prachige 50+ barbeel en terwijl ik deze vast pak om te onthaken stroomt het hom al onder zijn anaalvin uit. Mannetje dus.

barbeel 64cm

Barbeel 64cm

Ik werp de lijnen in en met 1 lijn ga ik weer met het rollood aan de slag. Ik laat de lijn lekker in de volle stroming uitrollen en daar knalde de top van de andere hengel naar beneden. Ik zet snel de hengel in de steun en grijp de andere. Ook hier voelde ik meteen dat het een grotere barbeel was en na een paar minuten gleed deze in het landingsnet. Daar werd ze onthaakt, kon ze even bijkomen en op de meetplank en foto. 64cm barbeel. Ook hier kwam kuit uit en zet haar weer snel terug in haar element. Ze wilde zo graag terug dat ze met een flinke staartzwieper mij de spetters om de oren liet vliegen ha ha ha,.... Geweldig.

Veel tijd om na te genieten kreeg ik niet, want ondertussen was op de andere lijn ook al weer een aanbeet en kon ik weer een barbeel landen. Een prachtige 40+ barbeel waar ook weer hom uit liep.

Uiteindelijk weet ik in amper 2 uurtjes tijd 12 barbelen te vangen. De kleinste is 23cm en de grootste 71cm. Wat een genot om weer eens zulke aantallen te vangen en dat ze weer op dezelfde paaiplek terug komen. Ik besluit ze verder met rust te laten en bezoek nog een paar andere stekken, maar helaas kwam ik daar (nog) geen barbeel tegen. Maar ja, het is nog vroeg in het seizoen.

Laatste weken :

Helaas is dit waarschijnlijk het laatste jaar waar ze zullen of kunnen paaien, want over een paar weken gaan ze beginnen in het traject Wamel/Ophemert met het aanleggen van langsdammen. Daarbij gaan er 3 hotspots en 2 paaiplaatsen verloren. Hoe het volgend jaar zal gaan is dan nog maar afwachten en ben ik benieuwd hoe en waar ik dan de barbeel achter de schubben aan zal gaan.

Anyway, de afgelopen weken heerlijk genoten van een aantal prachtige feeder/barbeel sessies en het samenzijn en vissen met mijn engels vrienden.

Overige vangsten :

Het is nog rustig, een enkeling waagt de gok en wordt getrakteerd op de vangst van een barbeel. Het is paaitijd en dan zakken de vangsten altijd een beetje terug. Maar de waterstand is ideaal, de weersomstandigheden ook dus zal ik de komende weken er weer op uit trekken en schroom je niet om ook een poging te wagen, want de barbeel is er zeker weten te vangen.

Voor degene die een poging wagen, strakke lijnen gewenst en suc6

GreetZ

Ronald van Leeuwen