paris

Een prachtig barbeelseizoen 2011

Een prachtig barbeelseizoen voor mij, dat mag ik nu wel zeggen na de prachtige vangsten die zijn gedaan. Dit jaar ging ik niet voor de grote aantallen, maar voor de grote barbeel. In de voorgaande jaren was dat al een aantal keren gelukt, maar heb ik niet echt door gezet, mede doordat ik in 2010 meer tijd heb besteed aan mijn gezin en het vissen met mijn zoontje. Dit jaar is hij naar het voortgezet onderwijs gegaan en je raad het al, nieuwe school, nieuwe vriendjes, nieuwe computer en nieuwe interesses behalve vissen. Tja, ik leg me er bij neer en ga hem niet verplichten om mee te gaan naar de waterkant. Daardoor kreeg ik wel meer tijd om dit jaar weer los te gaan op de barbeel. Een prachtige start van het jaar begon al in februari, toen ving ik de allereerste Waalbarbeel.

Allereerste 62cm Waalbarbeel op 13 Februari 2011

Dit gaf me goede hoop op een fantastisch barbeeljaar als ze zo vroeg al worden gevangen.

Maar dan valt er een periode van stilte, extreem hoog water zorgde er voor dat er niet gevist kon worden en nadat het water weer op een normaal niveau was kregen we de "schade" aan de rivier en oevers te zien. Veel stekken verdwenen door verzanding van de kribvakken, op sommige stekken lagen er zelfs zandduinen op- en achter de kribben. Vervolgens komt er een ander uiterste, een extreem lage waterstand net voor aanvang van de paaiperiode van de barbeel. Die kan hierdoor dus niet op de ondiepe stukken van de rivier komen en de grindbanken liggen onbereikbaar droog. De vissen zullen een ander heenkomen moeten zoeken in de diepere stukken van de Waal en/of wachten met de paai.

Ik maak gebruik van de extreem lage waterstand om de stekken te verkennen en volg de struinroute langs de Waal, alleen loop ik wel de kribvakken af en vind her en der diverse korven, onderlijnen tot zelfs paternosters aan toe tussen de keien achter en onderin de kribben. Ik maak veel foto's en noteer afstanden tot de obstakels, zodat er bij een normale waterstand niet of juist wel daar gevist kan worden. Die obstakels hebben een belangrijke functie, daar verschuilen de vissen zich vaak achter, aas en aas hoopt zich op achter een obstakel.

Vissen bij deze waterstand is bijna niet te doen, 4 meter hoge basaltbergen, grindvlaktes zijn zandplaten geworden, de natuur heeft het zwaar in deze periode.

Extreem lage waterstand op de grote rivieren

Dat is ook te merken in de vangsten van barbeel. Deze blijven uit en besluit ik in deze periode te gaan feederen op de Waal totdat de waterstand weer op normaal peil is. Begin Mei is de waterstand weer op een redelijk peil en besluit ik met regelmaat te gaan kribhoppen over 15 kribben. Op die manier weet ik een aantal stekken te vinden waar de vangsten een regelmaat zijn. Op een paaiplek weet ik in 1 sessie maar liefst 18 barbelen te vangen. De resterende stekken leveren soms leuke aantallen op, maar wel veel kleine barbeel. Ik besluit om op 3 meest potentieele stekken voer achter te laten in de vorm van een mix met pellets, kleine partikels zoals hennep en mais en zo de barbeel op de stek te trekken. Medio Juli begonnen mijn stekken door deze actie op gang te komen en vang ik grote barbeel.

Het aantal 70+ barbelen wat ik nu vang is ongekend en ik kan mijn geluk niet op. 2 maanden van intensief zoeken, stekopbouw en doorzetten worden beloond met prachtige barbelen, knallende hengeltoppen, gierende baitrunners en hengels krom tot in het handvat,..... wat een belevenis,......

De SPRO Specialist Feeder H Barbel en de Zammataro Magna Maestro hebben het afgelopen seizoen zwaar te verduren gehad en beiden hebben het schadevrij en zonder mankementen doorstaan. Ook ik heb regelmatig moeten afzien door valpartijen, gekneusde ledematen e.d. Maar het was het allemaal waard, vangsten van de barbelen deden mij dat weer snel vergeten.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Selectief vissen :

Daarmee kom ik meteen tot het volgende onderwerp namelijk selectief en gericht op grote barbeel vissen. dat het kon wist ik al door flink voor te voeren voorafgaande aan een sessie, ook dit jaar heeft dat weer de nodige dikke poefzakken opgeleverd, selectief vissen kan dus heel goed, maar het kost tijd en doorzettingsvermogen om uiteindelijk resultaat te boeken. dat voorvoeren ook een investering is moge duidelijk zijn. Afgelopen 5 maanden is er voor ruim €600,- aan voer en aas in de Waal gegaan. 't kost wat, maar dan heb je ook wat.

78cm barbeelbeauty

Samen met m'n vismaten was het dan ook altijd raak op m'n stekken.

Jurgen

Leo met een dikke 71cm barbus barbus

Gerrit met een 77cm barbeel.

Marcel met een bak van 77cm

En zo gaat het maar door met de vangsten van grote barbelen en aantallen. Doordat ik de stekken blijf onderhouden en niet elke keer op dezelfde stek ga vissen voorkom ik hengeldruk waardoor de barbelen ook een periode van rust krijgen. Dat deze benadering werkt blijkt uit het aantal barbelen wat er elke keer op de stekken wordt gevangen. Elke sessie wordt afgesloten met vangsten. Wat wel opvalt is dat er op 1 van de 3 stekken meer kleine barbelen liggen, op die stekken vang ik dan ook leuke aantallen, gemiddeld tussen de 3 en 7 barbelen zijn geen uitzondering. De gemiddelde maat ligt dan wel op 45cm. De andere stekken leveren minder aantallen, maar wel grote barbelen op. Tussen de 3 en 5 barbelen met een gemiddelde maat van 65cm.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Overige vangstmeldingen :

Van mijn visvrienden krijg ik regelmatig een terugkoppeling over vangsten vanaf de Waal op diverse plekken. Helaas vielen deze wel flink tegen, daar waar vorig jaar geweldig gevangen werd was het nu afzien en werden er sporadisch barbelen gevangen. Ik ben daar een paar keer heen geweest en kreeg het ook niet voor elkaar om daar barbeel te vangen. Niet geheel vreemd, want op al mijn eigen vaste stekken bleef het dit jaar ook erg stil en het lijkt er op dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden daar ik al eerder in het seizoen verder stroomafwaarts al goed begon te vangen, terwijl de jaren er voor dat juist andersom was. Voordeel voor mij, maar wel erg nadelig voor mijn visvrienden. Of het nou komt door de kribverlaging en verzanding van de kribben, de extreem lage waterstand aan de start van het paaiseizoen ? Who know's,....

Op de IJssel is het beeld al niet veel anders, ook daar is het buffelen voor een barbeel en zijn de vangsten ook heel erg lokaal. Daar waar vaker gevist en gevoerd wordt, worden wel aantallen en grote barbeel gevangen. Ook weer een teken dat voorvoeren goed werkt, hoewel dat op de IJssel makkelijker gaat dan op de Waal door de bodemstructuur. De IJssel met een bodem van rivierstenen en ruwstort waar voer makkelijk tussen blijft liggen, de Waal voornamelijk zand en grind waardoor je meer en zwaarder voer met kleinere partikels moet brengen om tussen het grind grip te laten krijgen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Nieuwe barbeelpellets / flavour

Dit jaar is er ontzettend veel materiaal op de markt gezet voor het vissen op barbeel, met name veel aassoorten in de vorm van pellets. Echter vallen veel van deze soorten af omdat ze niet de juiste smaak afgeven dan op de verpakking staat. Ik lees regelmatig in de boeken dat men spreekt over een geurspoor, maar een vis heeft geen geur zoals dieren die op land leven. Een vis gaat af op zijn receptoren en die hebben alleen maar een smaak, geen geur dus. Het is dus erg belangrijk dat je aas en voer heel veel smaak bevat. Martie v.d. Brandt heeft een prachtig artikel geschreven over het verschil tussen smaak en geur, sinds die tijd ben ik druk in de weer geweest met het zoeken naar aas waar hele goede smaakmakers in zitten. Aas en voer hoeven voor mij niet lekker te ruiken, ze moeten lekker smaken.

M&M heeft een set van 3 smaken barbeel pellets op de markt gebracht welke deze eigenschappen bezitten in de smaken knoflook, halibut en smac.

Dé echte barbeel pellets

Deze pellets bewezen zich direct door hun goede smaakafgifte en vangsten die ik er mee boekte, op niet gevoerde stekken gaven ze toch met regelmaat de doorslag en ving ik barbeel op deze pellets boven de kaas. Zelfs na een half uur in het water gaven deze pellets nog hun smaak af. Kortom een topprodukt en heb ik ze standaard in mijn tas bij me en zet ze in als ik op niet gevoerde stekken ga vissen.

Flavour :

Ook de M&M Kaasflavour werkt perfect, je ruikt het bijna niet, maar de smaak ! een regelrechte killer.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Aas & voer :

Uiteraard een zeer belangrijk onderdeel, het voer en aas waar ik de barbeel mee heb gevangen. Gelet op de juiste ingredieënten welke voor de smaak zorgen, heb ik dit jaar heel selectief naar produkten gezocht welke op waterbasis waren. Het grote voordeel van deze produkten is dat de smaakmakers zich goed vermengen met water en daardoor een enorm smaakspoor verspreid. Het basisvoer van Zammataro barbel gebruik ik als transportmiddel om de kleine partikels op de bodem te krijgen, daar valt de voerbal uit elkaar waardoor de kleine partikels in het grind achter blijven en het basisvoer wordt meegenomen in de stroming om zo de vis de stek op te lokken. De tactiek werkt zeer goed gelet op de vangsten. Op de pagina over aas en voer staat met welk voer en aas ik vis en vang. Doe er je voordeel mee.

KLIKKERDEKLIK

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Hertog Hengelsport

Sinds oktober 2010 ben ik een partnership aangegaan met Hertog Hengelsport, dit is beide partijen zeer goed bevallen en zal onze samenwerking alleen maar beter worden. De winkel is begin dit jaar helemaal op de kop gezet en is er een volledige hengelsport afdeling gemaakt voor de echte die hards, maar ook voor de recreanten. De prijzen van alle produkten zijn scherp, een zeer uitgebreide webshop, snelle service en verzending, een prachtige winkel waar je alles kunt zien en voelen voordat je tot een aankoop over gaat, een goed team van mensen die ook verstand van de materialen hebben en ze vissen zelf ook graag. Kortom, een adres waar je een totaalpakket aan hengelsport kunt vinden voor messcherpe prijzen en een relaxte sfeer de spullen kunt bekijken.

Hertog Hengelsport is uitgebreid met een nieuwe vestiging door de overname van Hengelsport Nijmegen. Eigenaar Joop Pastoors nam na 25 jaar inzet afscheid, het vertrouwde personeel blijft.

Hertog Hengelsport heeft nu naast Veenendaal en Rhenen nu dus ook in Nijmegen een vestiging.

Eerste Oude Heselaan 268 - 6541 PE Nijmegen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

SPRO / Gamakatsu

Via Hertog wordt ik een stukje gesponsord door SPRO, deze onwikkelaar van hengelsportmateriaal is hard aan de weg aan het timmeren met kwalitatieve en innovatieve produkten voor een betaalbare prijs. Zo heb ik afgelopen seizoen gevist met de SPRO Special Feeder H Barbel 4.2mtr. en deze hengel is zeer goed bevallen door de aktie in de blank en heb er heel wat barbelen mee op de kant gekregen. Deze hengel heeft zich bewezen een topper op barbeel te zijn, maar ook voor feederen op middel lange afstand met korven tot 100gr. staat deze hengel zijn mannetje en dan ook nog eens voor een hele scherpe prijs van net geen €90,-.

In de praktijk en door de barbeel experiences heb ik veel merken hengels de revue zien passeren waaronder de Preston Dutch Master River 13.8 met holle avon top (€200,-), de Shimano Antares (€350,-), maar de drill met de SPRO verliep net zo soepel zo niet soepeler en dat voor maar €90,-,........ Doe mij die maar.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Barbeel Experiences

Dit jaar heb ik ook weer een leuk aantal barbeel experiences gehouden, 21 stuks om precies te zijn, het was soms even schuiven met de afspraken vanwege het weer wat soms flink tegen zat, maar uiteindelijk zijn ze allemaal aan de beurt geweest. Uit alle hoeken van Nederland kwamen ze naar mij toe en gingen naar huis met een ervaring rijker die ze hun leven niet meer vergeten en is elke sessie met minstens één flinke barbeel afgesloten.

Alle deelnemers bedankt voor jullie vertrouwen en succes met jullie quest op barbeel, jullie weten nu hoe het moet en ik ben blij dat elke sessie met barbeelvangst is afgelopen.

Mijn doel om mensen kennis te laten maken met de wereld van de barbeel en een kijkje te nemen in de keuken van het barbeelvissen heeft een hoop goeds opgeleverd en weet ik zeker dat wanneer deze mannen een barbeel vangen weer aan deze sessie terug zullen denken en de barbeel met de grootste zorg op de juiste manier zullen behandelen waardoor we ze nog een keer kunnen vangen.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Sleutel tot mijn succes

Ik heb begin dit jaar al mijn gegevens opzij gegooid en ben geheel opnieuw op zoek gegaan naar de barbeel met een schitterend resultaat, het heeft heel veel tijd en moeite gekost om dit voor elkaar te krijgen.

De tijd van simpel een blokje kaas aan de hair, een bonk lood en werp maar ergens in is gewoon over (uitzonderingen daar gelaten). Barbeel is een slimme vis en we zullen meer en meer een technische en tactische benadering in moeten gaan zetten om barbeel te vangen.

Het grote voordeel wat ik heb is dat ik al meer dan 30 jaar aan deze rivier woon op 10 minuten van mijn huis. Ik ken elke krib, welke stroming er staat bij welke waterstand en waterdoorvoer, de bodemstructuur en dieptes,... De stekken kan ik gaan voor- en bijvoeren en vanuit mijn werk direct doorrijden voor een avondsessie van een paar uurtjes. Tja,... dan wordt het als "buitenstaander" knap lastig om dat te evenaren en dat verklaard ook meteen waarom er op mijn stekken goed barbeel te vangen is.

Daarnaast wordt ik ook regelmatig gespot en vind ik andere vissers (lees gelukzoekende stekkenpezers) op mijn stekken nadat ik een openbare vangstmelding plaats. Dat weerhield mij er van om niet al mijn vangsten on-line te plaatsen. In werkelijkheid ligt dat aantal een heel stuk hoger dan wat ik hier op de site zet.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Barbeelseizoen 2012

In 2011 zijn ze weer verder gegaan met het verlagen van de kribben, ze komen steeds dichterbij en daarmee gaan er een hoop mooie stekken verloren. Kijkend naar de reeds verlaagde kribben, wordt er geen vis meer gevangen in dat traject. Zelfs vanaf de kant is het niet te doen want door de zware waterdruk op de lijnen blijven 150gr. ankerkorven nog niet liggen, zelfs niet als de hengels recht overeind staan. Dan komt er ook nog eens een partij drijfvuil in de lijnen en is het plaatje compleet, ...hengeltoppen tot het uiterste krom en een lijn die helemaal rond staat door de waterdruk. In het reeds verlaagde traject zitten 3 hotspots van mij die onbereikbaar zijn en wanneer ze wel te bevissen zijn word er geblankt. Een voerstek opbouwen bij een verlaagde krib is niet te doen omdat het water bij de minste stijging er al voor zorgt dat je niet meer op die krib kunt en de harde stroming over het kribvak spoelt al je voer weg. Eén grote glijbaan is het geworden, alles wat je er in werpt aan voer verdwijnt in de vaargeul door het gebrek aan grind. Daarom is er voor de barbeel (en andere vissoorten) niets te halen op deze plekken en vallen dus af als fourangeer / paaiplek. Nu worden er nog meer kribben verlaagd waardoor het effect nog meer invloed zal hebben op de leefomgeving van de vele vissoorten die na jaren eindelijk weer terug waren en nu weer weggejaagd gaan worden.

De gegevens die RWS aangeleverd heeft gekregen uit onderzoeken voorspellen dat dit fenomeen "slechts" van tijdelijke aard zal zijn en dat de bodem zich zal herstellen om weer een leefbare habitat te vormen. Hoe lang dat zal duren is natuurlijk niet te voorspellen, moeder natuur zal haar werk gewoon voort zetten. Het enige wat wij als sportvissers kunnen doen is hopen dat het niet al te lang duurt en zullen we opnieuw een manier moeten gaan vinden om met de nieuwe situatie toch vis uit de Waal te vangen.

2012 zal voor mij gewoon weer een geheel onbevooroordeeld jaar gaan worden. Mede door de komende kribverlaging zal het e.e.a. gaan veranderen en wie weet hoe we 2012 op het weer kunnen rekenen.

Maar onderstaand beeld hoop ik dan nog vaak mee te maken.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Slotwoord

Ik wil iedereen bedanken voor de samenwerking, informatie en gezelschap, volgend jaar weer een nieuw seizoen en nieuwe kansen.

Vanaf heden tot volgend jaar Mei zal ik druk in de weer zijn met het (method) feederen en een stukje roofvissen. Deze belevenissen zijn te volgen op www.rvlfishingadventures.nl

 

GreetZ

Ronald van Leeuwen

Barbeel visgids, webmaster en barbeeljager

Tot ziens in het barbeelseizoen 2012

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Fact's :

Totaal aantal : 139 barbelen

Totaal aantal bij de Experiences : 46

Kleinste barbeel : 27cm

Grootste barbeel : 78cm

Eerste waalbarbeel 2011 : 13 Februari 2011

Laatste barbeel : 2 Oktober 2011

Aantal sessies : 47

Blanco sessies : 12

Gemiddelde lengte : 61cm (dankzij de vele 70+ barbelen)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =