Leeftijd : 42 jaar

Woonplaats : Dodewaard

Beroep : Service medewerker

Hobby's: vissen

BARBEELVIRUS:

Hoe lang vis je nu op Barbeel ?

Dit is het derde seizoen .

Hoe werd jij besmet met het Barbeelvirus?

Na het lezen van verhalen in de Witvistotaal en de Beet leek het me wel een uitdaging om ook eens te gaan barbelen. In de eerste week van mijn vakantie (eind juli 2007) Zochten we specifiek naar plaatsen waar fijn grind en schelpjes tussen de kribben lagen. .Samen met mijn zoon Lennart gingen we 's avonds naar de Waal. Na 2 minuten was het al meteen raak! Een flinke aanbeet en een gierende baitrunner.Lennart pakte de hengel en begon de vis te drillen na ongeveer 5 minuten werd de barbeel verspeeld op de kop van de krib.

Toen is het al begonnen te kribbelen en we waren nog geen 10 minuten aan het barbelen! Die avond hadden we 3 barbelen 55cm,63cm en 75cm . Dit was de start van mijn barbeelvirus.

ALGEMEEN :

Wanneer ving je je eerste Barbeel ?

Dat was op de alle eerste barbeel sessie eind juli 2007.

Wat is je persoonlijke Barbeel record ?

Mijn persoonlijke record was in 2007 75cm. In 2008 was mijn wens om dit te verbeteren met het liefst een tachtiger op 05-09-08 ging ik weer naar de Waal die morgen zal ik niet gauw vergeten 3x mijn PR. verbeterd.

Ik had die morgen mijn kleinste barbeel de meeste barbelen en de grootste barbeel maar liefst 79.7cm ik was zeer blij met deze laatste barbeel. Maar toch baalde ik wel een beetje: waarom niet net iets langer! De magische grens van 80cm bleef een grote wens. Een paar weken later op 28-09-08 was het wel zover een barbeel van precies 80cm. Mijn wens was in vervulling gegaan een PR van 80cm met een gewicht van 5.3kg.

PR. 80cm 5.3kg.

Ondertussen heeft Leo zijnPR weer wat aangescherpt met de vangst van een 81cm barbeel van 5,6kg op 3 Augustus 2009

Heb je een speciale Barbeelervaring ?

Ik heb er meerdere, maar de alle mooiste was op 15 september 2007. Ik was met m'n zoon Lennart aan het vissen en we hadden al veel aanbeten gehad maar konden geen barbeel aan de haak krijgen. We bleven het proberende na een uur kregen we een flinke aanbeet. Nog geen 10minuten later hadden we een prachtige barbeel van 75cm. Toen we weer 20minuten verder waren kregen we weer een flinke aanbeet en de baitrunner gierende het uit in een paar tellen zat de vis bij de volgende krib. Lennart pakte de hengel en begin de vis te drillen. De barbeel was zo sterk dat Lennart na 15minuten het opgaf. Ik ben toen nog 10minuten aan het pompen geweest.

De barbeel zat toen eindelijk dicht bij de kant en heb toen de hengel weer aan Lennart gegeven een paar minuten later lag de barbeel op de onthakingsmat. Het was een barbeel van 76cm en ruim 8 pond .

Dit was mijn mooiste ervaring: samen met je zoon een barbeel drillen en vangen.

De krachtpatser 76cm

Lennart is de krachtpatser aan het drillen.

Mooiste barbeel Foto ?

  VISSTEKKEN :

Welke wateren bevis je het liefst ?

Ik vis altijd in de waal ik woon een paar minuten van de waal af en er zijn voldoende goede kribben.

Die bevallen prima.

Statisch of rollend ?

Ik vis altijd rollend om de simpele reden.

De barbeel zoekt het aas en het aas zoekt zo de barbeel.

Kribhoppen of uren maken ?

Meestal ga ik uren maken. Als ik eenmaal zit dan zit ik ook. Ik neem altijd te veel spullen mee als ik dan ga kribhoppen krijg ik altijd las van mijn rug en dit is niet prettig. Kribhoppen kan wel meer barbeel opleveren:

in 2008 had ik mijn 2 beste sessies met kribhoppen behaald.

Alleen Nederland of ook buitenland ?

Alleen Nederland, ik kan wel zeggen alleen in Dodewaard. Er zijn voldoende mooie kribben. Waarom zou ik ergens anders heen gaan. De tijd die ik kwijt bent met reizen zit ik nu al te vissen.

INFORMATIE VERKRIJGEN :

Welke barbeelinformatie lees je ?

De Witvistotaal lees ik en alle barbeel sites pluis ik uit.

Welke artikelen lees je graag ?

Ik lees het liefst hoe een ander vist en wat voor een materiaal hij gebruikt. Daar haal ik mijn informatie uit die ik misschien kan gebruiken.

Van welke Barbeelvisser heb je het meest geleerd?

Dat zijn er 2: Ronald van Leeuwen en Frans Vogels. Maar toch uiteindelijk het meeste van je zelf.

Dit klinkt heel egoïstisch maar het is wel zo.

Als ik een sessie gevist heb denk ik altijd een paar dagen na over wat heb ik goed of verkeerd gedaan.

Met de informatie van de andere vissers ga ik kijken of het de volgende keer nog beter kan doen.

Niet iedere visser is het zelfde. Je moet je montages en martiaal toch afstemmen op waar jij je het prettigst bij voelt. Zo leer je het meest en krijg je steeds meer ervaring.

Barbeel 71cm samen met Ronald gevangen .

AAS :

Wat is jouw favoriete aas ?

Mijn favoriete aas is made en kaas. De made heb ik het liefst zo oud mogelijk zodat ze goed stinken.

Meestal heb ik 3 soorten kaas bij me maar mijn favoriete kaas is wel de Noord-Hollandse, 11 maanden gerijpt. Daarnaast gebruik ik soms pellets, wiskerstick, worst en maïs als aas.

Wel of niet bijvoeren ?

Tot 2007/2008 heb ik altijd gezegd: voeren levert geen extra barbeel op.

Maar nu in 2009 zeg ik voeren: ja. Maar dan moet je wel blijven voeren. Het is belangrijk dat je de kribben / stekken blijft onderhouden van voer. Het heeft me dit jaar al veel barbeel opgeleverd. Op 12 juni had ik een ochtendsessie van maar liefst 12 barbelen meegemaakt. Voorvoeren is voor mijn geen probleem de Waal licht bijna in mijn achtertuin. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Favoriete merk voer/aas ?

Mijn favoriete merk aas heb ik al vermeld.

Merk voer gebruik ik jammer genoeg niet meer. Als je de kribben /stekken wil blijven onderhouden van voer wordt dit te kostbaar.

Dit terwijl ik wel hele goede resultaten heb bereikt met merkvoeren. Voer wat ik nu gebruikt is zelf samen gesteld feedervoer aangevuld met hennep, maïs, duivenvoer, voerpellets en gerasp kaas.

VISSERIJ :

Hoeveel visuren maak je in een jaar ?

Over het hele jaar is dat ongeveer 350 /400 uur. In de zomerperiode ga ik meestal 2 tot 3x in de week vissen en in de winterperiode af en toe. Vanaf half april t/m eind oktober ga ik barbelen en in de periode van november tot half april ga ik feederen.

Wat is/was jouw succesvolste jaar ?

In ieder jaar zit er wel een succesvolle periode bij. In 2007 ben ik eind juli begonnen en tot eind oktober had ik 55 barbelen waarvan 9x 70+ en 25x 60+. Dit was voor mij een goed eerste jaar.

In 2008 begin het heel slecht. Tot de vakantie had ik 13x geblankt. Maar september en oktober waren weer goed. Twee keer mijn PR. Verbetert: van 75cm naar 79.7 en toen naar 80cm en met regelmaat mooie vangsten.

Dit jaar zal wel het succesvolste jaar worden vanaf 19 april t/m 18 juli had ik al 80 barbelen. Als je dan bekijkt dat we nog ruim 3 maanden kunnen barbelen wordt dit vast mijn succesvolste jaar.

ALGEMEEN :

Wat is je grootste ergernis ?

De grootste ergernis is de kribverlaging. Rijkswaterstaat beloofde rekening te houden met de vissers dit klopt niet. De kribben worden niet 1m verlaagd zoals ze aangeven maar met bijna 2m. De kribstenen die over blijven worden stroomafwaarts teruggestort! De strandjes worden door de stroming wat terug gelegd. Dus vissen op de Waal wordt bijna onmogelijk gemaakt. Doordat deze kribstenen in het kribvak terecht komen is hier nagenoeg niet meer te vissen zonder vast te komen zitten of lijnbreuk. Dit zal ook voor de vissen zelf slecht zijn omdat ze vaker met een deel van je montage in de bek rond zwemmen. En als de eerste 100 kribben verlaagd zijn en het resultaat is volgens de Rijkswaterstaat goed, zij in 2015 alle ruim 800 kribben op de hele Waal verlaagd zullen zijn.

Wat is jouw gekste barbeelvangst geweest ?

Mijn gekste barbeel is een bultrugbarbeel'.

Deze was misvormd en heb ik hem in 1 maand tijd 3x gevangen.

Een heel opvallende gekke barbeel.

Bultrug barbeel

Zijn er nog wensen ?

Mijn wens is om dit jaar 100 barbelen te vangen en mijn PR. te evenaren of te verbeteren.

Maar mijn droom is om een negentiger te vangen.

Jouw motto ?

Geniet van de omgeving en rust. Iedere barbeel hierbij is een bonus.

  Zelf nog aanvullende informatie ?

Probeer altijd zo actief mogelijk te vissen. Wissel regelmatig van onderlijn, haak, aas en afstand.

Dat levert meestal wel barbeel op.

Je moet wel altijd vertrouwen hebben in je martiaal en wat je er mee kan.

Blijf altijd in je zelf geloven dan komt het altijd goed.

Vriendelijke Barbeelgroet van

  . . . . .Leo van Eldik . . . . . .