Naam : Bas Bakker

Leeftijd : 25 lentes jong

Woonplaats : Deventer

Beroep : Adviseur (aquatische) ecologie en waterkwaliteit

Hobby's : Vissen (zowel hengel als visstandonderzoek), voetbal en miniatuurbouw

Hoe lang vis je nu op Barbeel ?

Dit is het 2 e jaar dat ik fanatiek (in de zomer minimaal 2x per week) op Barbus vis.

Hoe werd jij besmet met het Barbeelvirus ?

Oorspronkelijk kom ik uit zuidoost Drenthe. Daar heb je geen grote rivieren. Hierdoor viste ik vroeger voornamelijk op karper en roofvis. Na mijn studie kreeg ik een baan in Deventer, wat wel ‘dichtbij' een grote rivier is gelegen. Die zomer ben ik op vakantie geweest nabij de Dreiflüssen op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Dit was dus de Donau. Daar heb ik mijn eerst barbeel gevangen en toen dacht ik van.., dat ga ik ook doen in de IJssel! Ben ik addict? Geen idee, dat moeten andere mensen voor mij bepalen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik in de zomer en najaar (vissen in perioden dat de vis rustig is vind ik persoonlijk kansloos) met grote regelmaat aan de waterkant zit. Aangezien ik zelf mijn werkuren (zoalng de week amar uit 40 uur bestaat ;-)) kan bepalen is het voor mij niet moeilijk om in de ochtend om 07.30 uur te beginnen om vervolgens rond 17.00 uur thuis te zijn en dan direct te gaan vissen. Dit probeer ik toch wel minimaal 2x per week te doen in de zomerperiode. En verder uiteraard de weekenden.

Wanneer ving je je eerste Barbeel ?

18 augustus 2007. Op vakantie aan de Donau. Ik wist dat er barbeel in de Donau zwom, maar hoe te vangen… Geen idee toendertijd! Ik was dus ook superblij dat ik er toen 2 had gevangen op een avond. De rest van de vakantie echter niet veel soeps gevangen,. Een aantal brasems, tientallen donderpadden, tientallen alvers en een sneep (dat is dan wel weer leuk!)

Wat is je persoonlijke Barbeel record ?

Die staat op 76 cm. Daar zit dus nog wel wat speelruimte in. Toendertijd waren er veel discussies over te gebruiken aas, tijden, stroming etc… Ik vond het wel leuk dat ik toen mijn PR boekte, midden op de dag bij een temperatuur van 31 graden, ‘ordinair met kaas' , aan een korte onderlijn, met langzaam stromend water.

Heb je een speciale Barbeelervaring ?

Op zich wel ja… Het klinkt een beetje afgezaagd, maar dat was mijn PR. Er waren meerdere aspecten dat die vangst mij altijd wel zal bijblijven. De betreffende dag was ik met een goede vriend van me en een vriend van hem aan het barbelen. Zij hadden beide nog nooit een barbeel gevangen (ze wonen in Grongingen, vind je het gek ;-)). Die dag hadden we allemaal wat gevangen. Het moment dat Sake een flinke run kreeg, stonden we met zn 3-en voorop de krib om de dril te aanschouwen. Op een gegeven moment zegt Sake tegen mij.., volgens mij hoor ik je slib.. En waarempel, inderdaad. Hij een vis van 56 (zijn eerste, ik heb wel mindere formaten gevangen) en ik een vis van 76. De dag was compleet toen ook Tjalling zijn eerste barbeel ving, 63 cm!

Mooiste Barbeelfoto ?

Tja, dat was toch wel de eerste barbeel, ooow wat was ik blij!

Welke wateren bevis je het liefst ?

IJssel, maar dat komt omdat ik op minder dan 10 minuten fietsen van enkele superstekken zit!

De IJssel, maar niet een van mijn favoriete stekken…

Statisch of rollend ?

Waarom rollen?Dan heb je alleen maar kans op vastlopers.. Ik vis daar waar ik de meeste vis vang, in de stroomnaad. Daar gooi ik dan ook direct mijn lood naartoe.

Kribhoppen of uren maken ?

Kribhoppen, abslouut! Ik lees nu echter ook verhalen over voeren etc.. Dat ziet er potentieel erg interessant uit! Dus ik ga op 1 van mijn topkribben dat ook maar even testen… Al heb ik momentel niet echt de tijd om in een week 3 a 4 dagen achter elkaar te vissen, wt wel een positieve effect op de voercampagne heeft.

Alleen Nederland of ook buitenland ?

Mijn eerste Barbus heb ik gevangen uit de Donau hè… Maar over het algemeen toch wel alleen Nederland

Wie het kleine niet eert……

Welke barbeelinformatie lees je ?

Kennisdocument Barbus barbus ;-). Verder forums. Maar echt specifiek op zoek naar informatie doe ik niet. Vind het leuker om zelf die dingen uit te proberen, puur op basis van kennis van de vis.

Wat voor artikelen lees je graag ?

Vangstmeldingen

Van welke Barbeelvisser heb je het meest geleerd ?

Pffff, lastige vraag. De basisinformatie heb ik voornamelijk via het forum van visserslatijn.nl gekregen, zoals aas, montages etc. Maar ik werk zelf met vis, aangezien ik aquatisch ecoloog ben. Mede hierdoor denk ik veel na over hoe een vis reageerd op onderlijnen en waar die zich in de stromingszone bevindt etc. Op deze wijze probeer ik mijn manier van vissen telkens aan te passen om meer/grotere vis te vangen. Zoals eerder geschreven, ik vind het bovendien leuk om te experimenteren. Een goed voorbeeld is de plaats van het aas in de stroming. Ik hoor hier in Deventer (bij de hengelsportzaak) altijd van die verhalen van: midden in de stroming.. Nou ik kan je zeggen, daar heb ik nog geen barbeel gevangen! Ik vang mijn vissen altijd in de stroomnaad! Dit neemt niet weg dat ik het niet geprombeerd heb, maar na 2 maand experimenteren weet ik wel genoeg. Zeker als je 4 vissen per dagdeel vangt, hoef ik niet meer te experimenteren.

Wat is jouw favoriete aas ?

KAAS! En ik weet dat hier veel discussie over is. Een goed voorbeeld is worst/smac versus kaas. Ik heb in de maanden juni en juli van 2009 continu met 2 hengels gevist, één met kaas, de andere met worst of smac. Hengels continu omgewisseld (dichtbij/veraf, stroming/luwte). Ik kan je zeggen: geen één vis op worst/smac gevangen! Wel één hele dikke vis verspeelt op smac, maar dat was het dan ook.. Verder circa 50 barbelen aan kaas gevangen.

Wel of niet bijvoeren ?

Nog niet…

Favoriet merk voer/aas ?

Eeuuhhmm…, Huismerk Plus supermarkt oude kaas? Of Old Amsterdam oude kaas ;-)

Hoeveel visuren maak je in een jaar ?

Vorig jaar viste ik veel in juni/juli/augustus. Toen heb ik in 3 maand tijd denk ik wel een uurtje of 250 gevist. Dit jaar beduidend minder door drukte op het werk. Nu mag ik al blij zijn met 2 korte sessies in de week (a 4 uur per sessie) tijdens de goede barbeelperiode (juni-september)

Wat is/was jouw succesvolste jaar ?

Lastig om te zeggen, aangezien dit mijn 2 e jaar is van actieve barbeelvisserij. Maar de maanden juni en juli waren dit jaar (2009) beter bij mij. Zeker als je naar het ratio uren/vangsten kijkt. Ik heb echter in 2009 wel minder tijd dan vorig jaar in verband met drukte op het werk. Hopelijk kan ik daar nog wat verandering in aanbrengen in het eind van augustus en september.

Eén van de vele 60-ers uit 2009

Wat is je grootste ergernis ?

Mensen die denken dat hun idee / stek / water/ materiaal het beste is.

Wat is jouw gekste barbeelvangst geweest ?

Dat is toch wel een barbeel die een koperdraad om zijn lichaam had, van bovenop de kop tot achter de borstvinnen. De barbeel had die draad al even om zich heen, het was namelijk al ingegroeid. Toen heb ik gekeken of het los zat, dat bleek het geval. Toe heb ik de draad maar doorgeknpit en ‘uit' de vis gehaald. Hopelijk is hij nu nog wat groter geworden..

Zijn er nog wensen ?

Volgend jaar meer tijd om te vissen! Zeker nu ik ook weer gestart ben met voetbal (ben er even 5 jaar tussenuit geweest) kom ik regelmatig tijd te kort…

Jouw motto ?

Sta open voor informatie, maar denk vooral zelf goed na!

Zelf nog aanvullende informatie ?

Ik zou zeggen, kom eens langs ;-)

Vriendelijke Barbeelgroet van Bas Bakker